С тържествена церемония в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство

...
С тържествена церемония в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство
Коментари Харесай

Пловдив и италианският Пезаро почетоха Маестро Георги Атанасов

С тържествена гала в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство " Проф. Асен Диамандиев “ в Пловдив, родния град на създателя на българското оперно изкуство, бе открита паметна плоча с лика на Маестро Георги Атанасов, дело на скулптора Петко Йорданов. На името на Маестрото бе кръстена и библиотеката в образователното заведение. Днес, в същия час, в Консерватория Росини в Пезаро, бе именувана зала в памет на българския композитор, приключил с отличие образованието си там.

" Когато става въпрос за хора, оставили диря в българската просвета, хора  като Маестро Георги Атанасов, думите в никакъв случай не са задоволителни. Георги Атанасов е човек, съдействал за развиването освен на българските, само че и на италианските полезности. Той е представител на първото потомство български композитори и основоположник на българското оперно изкуство. Споменът за него допира сърцата на мнозина и до през днешния ден. Ние, пловдивчани, би трябвало да бъдем горди с това, че градът ни е родил такива хора. Щастлив съм от обстоятелството, че през днешния ден почитта, която отдаваме – не е единствено на думи! “, по този начин зам.-областният шеф Николай Василев се обърна към присъстващите посетители.

Поздравителен адрес бе получен и от генералния консул на България в Милано госпожа Таня Димитрова, която участва на реципрочното събитие в Пезаро. Тя означи нуждата от запазване на културната памет на България посредством удостояване на живота и делото на персони от нашата история, оставили заслужен отпечатък в международното оперното изкуство.

Паралелното посвещаване на зала и библиотека в чест на българския композитор в родното му място в България и там, където усъвършенства музикалните си умения в Италия, ще остави дълготраен отпечатък в областта на операта. Искреното предпочитание на основателя е да въодушеви и извърши с възторг студентите на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и на тези в Консерватория Росини.

Генералното консулство на България в Милано е основател на двете мероприятия, а сътрудници по плана, с изключение на двете музикални институции, са Областната администрация на Пловдив и община Пезаро. На събитието участваха още посланикът на Италия в България Н. Пр. госпожа Джузепина Дзара, почетният консул на Италия в Пловдив господин Джузепе Де Франческо, ректорът на Пловдивската академия госпожа Тони Шекерджиева-Новак, студенти и преподаватели.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР